12 January 2006

BBQ Aidil Adha dalam ujaN


Sambutan Aidil Adha kitorang dengan BBQ. Aku tukang cari ayam. Mula-mula aku gi dekat kedai jual ayam yang aku selalu nampak pagi-pagi nak gi kelas, tapi dah takde orang. Aku tanye mas kat situ, die cakap pergi saje ke rumah toke ayam tu. Name dia Bu Bariah. Die bagi pelan nak gi umah toke ayam tu, walaupun aku bengong siket nak paham Bahasa Indon dorang, aku angguk-angguk aje wat-wat paham. Yang aku ingat Asrama Pertiwi. Aku pun masuk aa jalan-jalan belakang. Pusing-pusing tak jumpa. Cari aa gak rumah-rumah yang ada reban-reban ayam kat depan, tapi tak nampak lak. So, dari aku perabih tenaga aku, aku pun tanye aa mbak kat situ. Dia pun siap tunjuk sampai depan rumah Bu Bariah tu lagi. Mase aku duk kat luar rumah itu aku dengar sore awek yang nyanyi dengan agak sumbang, tapi lagu dia macam aku kenal.. Bukan lagu Indon, tapi lagu Malaysia.. Hmm.. bila die sebut part "Rashidah utamaa..... Sebuah kubur cinta...." Ha.. sah ni lagu Wings, Taman Rashidah Utama. Bersungguh-sungguh cewek tu tarik sore.. Agaknye die dah tau kehadiran tetamu, so keluar aa die.

Cewek tu pun berdiri depan pintu. Mak aih cun sial minah ni.. Tinggi, ayu, seluar ketat, badan cun dan yang penting bukan muka Jawa Jogja. Dia rupenye yang nyanyi. Dia cakap Bu Bariah tengah jual ayam kat belakang. OoooOo.. Aku angguk paham aje aa dengar pelan seekor lagi dalam proses nak menjejaki Ibu Ayam tu. Macamne aa nak paham, mata ni nak tengok minah tu aje.. Okey aa.. pusing-pusing cari Warung Fikri, jumpa aa markas Bu Bariah depan selokan (anak sungai atau sungai kecil). Ayam tu tempah lu. Petang karang lepas aku balik tukar duit dekat Garuda Inn, baru ambik.

Balik dari Malioboro, aku ngan Yek beli lagi rempah ratus, gula, sirap anggur ngan kunyit. Selesai basuh-basuh ayam, aku balik bilik jap. Isa ngan Yek yang marinade kan cik ayams tu. Aku balik, aku pegi antar keropok keping aku yang belum di goreng tu kat Aisyah. Aku suruh dorang goreng, pastu bawak malam ni. Pas Asar, aku pergi balik sama dengan Idid, Aisyah dan Nani. Akhirnya, BBQ berjalan dengan lancar.

Tak kacau bilau, tak de keganasan dan semuanya normal. Mungin sebab tak ramai orang. Ingatkan nak ajak ramai lagi orang, tapi tak cukup budget dan plan benda ni lewat sangat. Tapi takpe, juadah kitorang best gilosss. Siap ada fruit salad special dari Anip lagi. Waaaa.. Asik lho!! Aku memang kenyang abih.. hepi gile.. Orang gile pun tak hepi macam ni.. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Walaupun tak ramai join.. namun di atas makanan malam tu besssssssssstt.. aku enjoy bangat!!

sebelum masak

selepas masak.. ajaib kan? terlebih masak ni..


betul-betul tepi tangga

gaya seorang Pendekar Tangan Kipas

ini AJK tengok orang kipas ayam merangkap tunggu ayam siap

Senul ngan Idid baru balik beli nasi putih nak makan ngan ayam aa.. Berpayung membuktikan itu time hujan

Salad feveret aku.. sedap gileeeeeeeee


makan time!!!!!!!!!!!! Serbuuuuuuu!!

nani sedang melantak sambil kontrol ayu depan lensa

serangan yang bertubi-tubi

mangsa keadaan

makan, makan jugak, bayar jangan lupa.. Yek selaku Along..

4 comments:

chii said...

best tul dpt wat camtu ngan kengkawan...lg2 time raya...

kuden said...

her her her.. seb baik ade dorg.. kalu x dh lame tunjuk prasaan nk balik.. sori l8 reply

Anonymous said...

Enjoyed a lot! »

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! »