17 July 2009

Anak rojak

Kan kawan sudah cerita betapa tak semua orang di sini faham kenapa Dinakren berbangsa India tetapi pada masa yang sama dia ialah orang Malaysia. Mereka sangat tak puas hati pernyataan itu, sampai Dinakren sendiri sudah berbuih-buih mulut bercerita bagai tentang di Malaysia terdiri pelbagai kaum dan salah satunya; India. Dinakren siap bercerita kalau nenek moyang yang trillion-trillion zaman lampaunya memanglah dari negara India tetapi orang tua, adik beradik dan dia ialah orang Malaysia tulin. Kad pengenalan Dinakren tetap biru dan sesungguhnya sama seperti kad pengenalan Anep, Sujen, Nadiah dan Phaik Hsia.

"Makanya, saya ini orang Malaysia mbak.." jelas Dinakren panjang lebar kepada mak cik jururawat itu.

"OOOOOOO begitu..." sambut mak cik.

Sambung mak cik lagi, "Jadi awak ini macam anak campuran lah yer, mak melayu nikah dengan orang India. Anak mix macam tu?"

(darah pun mengalir dari hidung kawan.. hs@#$@%#$%)

6 comments:

Amer Yusof said...

aku rasa, aku ada jawapan yg sesuai, tp mungkin mung dok brape setuju....tengoklah aku cuba update dlm blog aku

btw, topik dinakren ni mmg simple, tapi tersangatlah mendalam.

p/s: dulu pun mung pernah hadapai situasi serupa...kwn lama mung, nama dia 'kren' gak. hahaha

Kurt Kuden said...

Ayob, yup.. terpulang bagaimana pembaca-pembaca di sini baca between the lines hehe

p/s kawan lama kite lah!! haha tak ingat ke gi umah tok bertiga hahaha

Anonymous said...

kuden..ni yat lagi..hehe..aku nak cite ni,mase aku kat salah satu daerah ketika luar kota obsgyn dulu, ade org yg keje kat kamar bersalin tu x suke sgt2 kat negara kita tercinta...die tanye aku, org malaysia ke?? aku jwb dgn penuh bangga, ya bu..dan aku tersenyum..hr tu mase hari pilpres dorg..then die lgsg bgtau aku sume yg negatif la pasal mesia..pokoknye mesia la yg paling buruk negaranya..sume negara baik2 kecuali mesia..begitula maksud kata2 die ke aku yg die dh tau aku adalah rakyat mesia...aku x bisa berbuat apa kuden..aku hanya melemparkan senyuman aku je ke dia..aku x komentar ape2pon kuden..rase nak nangis pon ade gak mase tu..huhu..tp, aku kuatkan semangat aku,aku hanya berbisik dlm hati aku, sabar yat..biarla die nak ckp ape2pon pasal mesia..yg aku tau..aku sgt bangga jadi anak MALAYSIA!! yeah!! :D

chii said...

mungkin sebab dia sgt fasih dlm bm kot..tu yg org x sangka dia indian =)

darah mengalir?? uikss

Kurt Kuden said...

yet.. betul tu yet.. ramai kawan2 kita kena kan.. haihh.. telan je la bulat2 yet.. nnt kite balik msia da tak yah pikir2 da.. haihh cepat la abih hehe

chii, tak.. sebab features die indian la.. ade org indo tak tau msia ada org india.. tu je pjelasan die.. die ingt msia ada org melayu sahaja. kalau indian cuma dr india..

Luna said...

haduuhhh
bego bgt sih tu orang. hahaha
sabar yaaa
pasti mereka gak pernah belajar history :)