12 July 2009

Meneran

Sekarang, selama 8 minggu kawan di pediatrik dan 2 minggu lepas kawan berada di Sleman, sebuah rumah sakit daerah.


Kawan berada di ruang bersalin untuk melihat bagaimana prosedur resusitasi bayi yang lahir kurang bulan ini. Ok fine, ini pertama kali kawan berada di ruang bersalin dan melihat ibu siap-sedia untuk beranak. Sumpah kawan jadi segan dan janggal i tell you. Terkulat-kulat kawan kat tengah itu.


Tiba-tiba, semua orang pun menjerit. Yes, SEMUA orang termasuk bidan, doktor, koas obsgyn, perawat tiba-tiba menjerit seperti tengok orang lumba lari sepenuh jiwa dan raga.


"Ji! Lo! Lu! Ngejannnnn BUUUUU!!!" (satu dua tiga, terannnn BUUU!!"


"Ayuh BU!!! LANJUTKAN!! Jangan putus asa!!"


"IBU!! Ibu harus kuat semangat!! Jangan mengalah!!"


"Ibu BISA! Ibu BISA!! IBU BISAAAA!!!!"


"Ngejan Bu!! Ngejan Bu!!"


(ngejan=meneran)


Kawan di celah-celah hiruk-pikuk umat di ruang bersalin itu, terdiam kaku dan berdiri sambil tak berkata apa-apa melainkan meneran-neran. Serius tak tipu, kalau kawan yang sama-sama meneran lebih-lebih. Refleks ok...

11 comments:

Amer Yusof said...

really envy mung.

ayah aku tak pernah masuk tengok mak aku bersalin, masa bersalin kat rumah aku, dari anak sulong sampai ke anak ke 7. Bila sampai turn anak ke 8, anak bongsu baru ayah aku berpeluang tengok mak aku bersalin, itu kat hospital terengganu. adik bongsu aku saja yang tak dilahirkan di rumah kami.

ayah aku cakap, kalau isteri beranak, kita kena masuk jugak temankan. aku tny kenapa, dia ckp tau sendirilah nanti. hehehe

Kujie said...

Kak Jie tak meneran...tiga2 tu 'ikut tingkap'

tapi kisah selepas meneran..selepas baby dah selamat...lagi ngeri kot.

fasury said...

hahaha..beh tGk Oram beranOp..mcm2 pesem..last2 diri sendrik jd takOp nOp branOp..wakaka!!

rean said...

HAHHAHAHA!!
sengal arr kuden..
yang ko gi meneran skali tu bakpe?
XD

jojo said...

wat else yang u buat kat situ selain meneran???? hahahaha

Kurt Kuden said...

Amer, haha takpe yob, kekgi time mu, mu tgk eh.. hoho.. jgn mu pulok yg push push push

kak kujie, sama cam mak saya kak.. dua2 pun ikut tetingkap wahaha

fasury, uisk.. jgn xboh branok plok, nikmati anugerah tuhan tu.. hehe...

rean, haha refleks la reann

jojo, mengemabang nguncup lubang idung gak.. haha

chii said...

org kata..kalo asben kat sisi..akan kasi kekuatan sket kat isteri..

so, kuden..make sure nnt ada ngan wife krg waktu dia bersalin =)

Kurt Kuden said...

chii.. :) insya-allah

Anonymous said...

kuden..ni yet...aku wat anonymous je...hehe...kuden, aku rindu wei dgn suasana seperti itu pas aku jaga kamar bersalin mase obsgyn..huhu..mmg kite pon same2 meneran gak mase nak bg semangat ke ibu2 tu..hahahah :D ko tgk org bersalin kat mane kuden??

wei, lame bonar dh x tau tercerita terbaru pasal kau..huhu..dah sombong dh skrg...

Kurt Kuden said...

hehe aku tgk kat sleman .. idid ngn dia ade kat situ time tu.. heheh

sombong? wahaahahahah no komen

Anonymous said...

ooo...patutla cite ko ngan idris sama dgn kau..hehe...ok kuden..aku pon no komen jgk la...hehe... :D - yet