25 July 2006

Teksi II

Ingat lagi tak cite pasal kawan kena halau dari teksi sebab kawan naik teksi just nak gerak 500meter? Haaa... ni ada sambungan dia. Ko ingat Sembilu je ade sequel? Kawan punye life pun ada sambungan tau..

Camni cite die..

Kawan petang tadi, nak gi bandar KT, sebab ada urusan bank kat Maybank. Macam biasa, kawan takde kenaikan nak gi KT. Kawan tak kesah, kalau ada bas lalu, kawan tahan bas, kalau ada teksi lalu, kawan tahan teksi. Tapi, petang ni kawan noticed, cam susah la pulak nak tahan public transport. Dah bosan kawan kontrol macho tunggu transport depan masjid. Seb baik ade pak cik jual durian. Boleh gak kawan menyemak tepi pak cik tu, berlagak macam kawan pun jual durian. Sempoi aa pak cik durian!

TUNGGU PUNYE TUNGGU, muncullah seketul teksi putih. Tanpa berlengah, kawan bergegas tahan teksi tu. Maka, berhentilah teksi tu melihat kawan melambai-lambai desperate.

Bila kawan melangkah masuk dalam teksi tu, kawan terpana. Pale lutut kawan menggeletar, peluh jantan membasahi dahi kawan. Jantung kawan berdegup kencang. Kawan jadi tak keruan. Kawan rasa ngeri. Apa tidaknya, ghupe-ghupenye, drebar teksi yang kawan tahan ni ialah pak cik drebar teksi sama yang halau kawan tempoh hari. Maknenye, kawan naik teksi yang sama dan di tempat yang sama kawan kena halau! Kawan dalam DANGER!!

Kawan tarik napas dalam-dalam dan kontrol perasaan kawan. Kawan rasa syukur sangat sebab waktu ni kawan sedang pakai spek. Harap-harap dia tak cam lah kawan sebab time kawan kene boom dekat pak cik tu, kawan tak pakai spek. Kawan pun buat muke bengong, macam tak penah jumpe dengan pak cik tu. Bila masuk je dalam teksi, kawan cepat-cepat duduk betul-betul belakang pak cik tu. Dengan harapan, kalau pak cik tu toleh belakang, pak cik tak nampak muke kawan. Tapi, kawan kene berjaga-jaga gak agar muke kawan tak kelihatan dekat cermin pandang belakang. So, kawan terpakse tunduk sependek-pendeknya. Biar muke kawan tak timbul dalam cermin tu. Bila kawan baekkkk punye parking, kawan tengok side-mirror pakcik tu, kawan nampak muke kawan dan muke pak cik tu sekali. Adehhhhhhhhh!! Mengucap dua kalimah syahadah kawan dibueknye.. kawan tukarr posisi lagi.

Untuk mengurangkan sikit stresss kawan, kawan buat-buat lah tanye soalan-soalan umum, agar kawan ni kelihatan tak bersalah.

"Pak Cik, sabtu ni pejabat pos buke tak?"
"Tak pasti lah Pak Cik, rasa-rasa tutup.. kenapa?"
"Tak de aa.. Plan nak gi sana Sabtu ni.."
Kawan dah gelabah ni.. kalau lagi lama kawan berbual dengan pak cik tu, lagi senang identiti kawan nak terbongkar. Kawan mesti cari plan lain.

Tapi, orang yang jujur mesti dilindungi.. Nasib baik beberapa ratus meter dari tempat kawan naik, ada cikgu muda perempuan tahan teksi kawan. Cikgu muda tu masuk dan duduk dekat seat depan sebelah pak cik drebar. Kawan rasa bagus gak cikgu ni masuk, sebab bila cikgu ni masuk, banyak la pulak soalnya pak cik dekat cikgu tu. Tanya ngajar kat mane laa.. duduk kat mane la.. Sekali cikgu tu cakap, die ngajar kat Kuala Berang. Dengan nada excited, pak cik tu menjawab, "Eh eh eh... Rumah saya pun kat situ.." Hahaha! Korang bayangkanlah sendiri dialog-dialog seterusnya antara mereka berdua. Malas kawan nak story. Tapi, kawan rasa Pak Cik tu jujur lah orangnya. Anggap cikgu muda tu macam anak dia je.. Tak tau la pulak kalau Pak Cik tu feeling jadi Datuk K, nak cari orang muda. Hak hak hak!! Ampunkan aku Pak Cik!!!

Hampir 30 minit lebih perjalanan, kawan pun sampai lah ke destinasi yang di tuju.. Kawan cepat-cepat bayar dan cepat-cepat kawan blah dari situ. Walaupun kawan tahu, pak cik tu baik dan tak pernah simpan dendam dekat kawan, tapi kawan je tak sampai hati nak bersemuka dengan pak cik tu. Bukan takuttttt, tapi segannnnn.. Untuk teman-teman yang kusayangi, jangan contohi perangai kawan ni tau. Korang anggaplah story kawan ni macam KISAH BENAR kat TV3, occay!!??~!@ *LAriks!*

notakaki::Al-fatihah untuk karyawan seni kegemaran kawan, Hani Mohsin Hanapi. Kawan masih kagum Bayu dalam cerita Embun.

5 comments:

chii said...

hikhik..sure rasa cam horror je dlm teksi tu..kirenye cikgu muda tu dah jd penyelamat..bayangkan kuden dok sensorang dlm tu..sure lelama identiti terbongkar...miahaha...
500m? jauh la gak tu..kalo 100 mtr..mmg agak melampau :p

masih terkejut ngan khabar berita atas pemergian arwah hani mohsin..al-fatihah buat beliau

KudeN said...

tu la pasal chii.. 500m pun dah nak marah.. heheh..
boleh bayar aaa.. hahah! Emo aa plak

chii said...

kalo chii pun x larat gak..dah la masa tu cam agak mamai2 gik kan..miaahahah...
die br lepas gado kot...ehehe..

KudeN said...

haha.. chii memang memahami.. heheh..
chii perasan tak? Blog kuden ni chii je yg setia komen.. haha.. takpe, kuden tak kesah. nasib baik ade chii, kalau tak mmg sepi aa kotak komen ni..
hehe... thanks a lot chii..
chii je yg tak putus2 support kuden...
terharu lak rase..

chii said...

erk..
tp mmg betul kan..jauh la 500m tu..lgik2 bawa brg byk..
ye ke? org len pun ade gak..kuden je x pasan sgt kot..hikhik...
tetiba bluishing lak..ekeke..
go go kuden!! :p