27 August 2006

Hari 16

Hari 16
Tarikh::25 Ogos 2006 (Jumaat)


Kawan balik semayang Jumaat kat Pogung Baru. On da way balik tu, kawan singgah D-40. Rumah dia memang besar pastu ada taman sket-sket. Kawan nampak la ade sorang brader tu ngah siram pokok bunga. Kali ni kawan tekad nak tanya jugak. Kawan dah berani. Kawan tanya brader tu, ade tak lagi bilik yang kosong. Malangnya, brader tu cakap bilik semua dah penuh. Hampeh a brader!

Masa kawan nak chaw tu, brader tu panggil kawan..
"Mas! Mas! Cuba dilihat kost itu, mungkin masih ada kamar kosong" sambil tunjuk sebuah kost biru sebelah kost dia.
Kawan apa lagi, seronok aa. Pintu pagar dia tak tertutup, jadi kawan masuk je le ke laman kost tu. Pintu rumah pun tak ditutupnya. Bunyi radio tapi sekkor manusia pun kawan takde nampak. Kawan plan nak kasi salam je la..
"Assalaaaaa.." tak sempat kawan nak abih kasi salam, mata kawan terpandang benda yang terpampang kat dinding. Lambang salib dengan tuhan die Jesus Kristus yang tergantung hayun atas salib tu! Kawan terkejut ala Tergezut monyet! Naseb baik kawan tak wi salam. Bila nampak aje palang tu, kawan cepat-cepat blah. Taknak aku duduk kost kristian. Kalau ada jamuan-jamuan sponsored by ibu kost, tah pape nanti makanan dia kasi. Bukan leh caye dorang ni. Kawan pun cepat-cepat lari macam pencuri lari. Kensel kost tu!

Pastu kawan gi ke destinasi seterusnya iaitu E-50! Kost ni paling hujung. Kost yang pernah kawan minat. Kawan sampai aje terus kawan masuk dalam kawasan kost tu. Kebetulan ade ibu kost kat situ. Terus dia tanya kawan, "Ya.. Mau apa mas?" Kawan pun story aa kawan nak cari kost, bla, bla, bla.. Pastu dia pun cakap la kost tu sekarang masih penuh tetapi ada orang yang dalam proses nak keluar. Jadi, kawan kena tinggalkan dulu no telepon, nanti kalau dah kosong, dia kasi tau kawan. Kawan pun tanya aa Ibu KOst tu apa ciri-ciri kost ni.. Die bilang..
-kamar tidur yang well-furnished saiz 3X4
-kamar mandi dalam (attached bathroom)
-harga per bulan - Rp400ribu termasuk bil lektrik
-bayaran boleh dilakukan per 3 bulan
-laundry - Rp50ribu.

So, totally, Rp450ribu perbulan. Kalau kost kawan sekarang, kawan kena bayar Rp610 ribu. Kawan dah jimat Rp160ribu. Kire oraittt laa tu. Mase tu jugak, ibu kost ni warning kawan, kost E-50 ni ketat jugak die punye peraturan, perempuan tak boleh masuk. Sekali perempuan masuk, Ibu Kost tak teragak-agak nak halau. Kawan no hal peraturan yang macam tu, sebab kawan pun jenis tak suke bawak perempuan masuk bilik. Muahahah!!

Sekarang, E-50 dah jadi antara kost harapan. Tu pun, kalau ada bilik kosong a..

Misi ditangguhkan sampai kul 4. Kul 4 tu kawan nak pegi cari G-31 yang tak jumpe-jumpe. Kawan pusing lagi tempat same. Tak jugak-jugak jumpe.. Kawan lalu la sebuah banglo tu, nampak la sorang brader ngah siram pokok bunga (Pehal semua orang nak siram pokok bunga ni?). Kawan tanye aa
"Permisi mas, blok G-31 di mana ya?"

Brader tu cakap, die pun tak tau. Mungkin banglo depan tu. Muahaha! Banglo? Kirim salam je la brader. Kalau banglo yang dimaksudkan, kawan kene lupakan aa. Sebab, kawan pernah survey harga kost kat rumah besar tu. Iaitu Rp1juta perbulan. (bunuh diri..)

Pastu, kawan pergi lak ke Pandega Martha nak cari rumah dekat Pandega Wrekso. Ni satu hal lagi punya masalah. Pandega Wrekso tu kat mana? Kawan tanya la sorang akak tu yang tengah... Apehal semua orang nak siram pokok bunga ni?? Hari ni hari siram pokok bunga Indonesia ke? Lantak ko laah kak! Kawan tanya dia la kat mana Pandega Wrekso, tapi malang binti sedihnya, akak pun tak tau kat mana Pandega Wrekso. Dah, akak tu taktau, kawan pun pergi survey sendiri aa. Tapi, betul. Pandega Bakti ade.. Pandega Sari ade.. Tapi.. Jalan Pandega Wrekso takde.. Kawan pun kali ni cari rumah terus. Rumah 20A. Sebab, mungkin nombor rumah ni tak berbeza. Kawan jumpa la deretan blok 14A, 16A, 18A. Seberang jalan tu ialah 20A. Seronok tau.. sebab dah jumpa 20A. Tapi.. Tu bukan kost.. Tu Gereja Kristus Jawa! Gile ke ape mbak Info Kost ni? Ingat kawan nak kursus paderi ke masuk asrama gereja. Cepat-cepat kawan speed keluar dari Pandega Martha.

Next destination ialah Gg Pangkur 5. Blok ni senang je nak cari sebab dekat dengan jalan besar. Kawan dah jumpa blok ni. Tapi, malangnya jugak..kost ni still under renovation. Hampeh! Kawan blah! Lagikpun, kawan hari-hari lalu blok ni, tapi tak pernah terpikir nak masuk blok ni. Tah, nampak cam tak best. Blah! Blah!

Ringkasan
1.D-40 - eliminated
2.E-50 - macam best.. tapi tunggu penghuni blah! (masih dalam pertimbangan)
3.20A Pandega Wrekso - Missing In Action (tah kat mane tahh)
4.G-31 - Missing In Action (yang ni kawan rase tak pernah wujud.. propaganda je ni!)
5.Gg Pangkur 5 - eliminated

Misi Hari 17 berakhirr..

2 comments:

chii said...

ptg2 mmg waktu yg sesuai utk siram pokok bunga..

huish..scary nye..seb baik gak la kuden nampak tanda salib tu kan..kalo x.. x pasal2 je krg...

lalalala...ade juga eh yg bawa pompuan masuk..adeih..abihtu..kalo mak,kakak atau adik pompuan camne ya bu :p

KudeN said...

masuk perempuan mahran takpe.. takkan aa family dtg jauh2 dari terengganu takleh masuk tengok bilik.. kesiann maa kuden..