20 August 2006

Hari 9 (Bioskop Kuden)

Hari 9
Tarikh::18 Ogos 2006 (Jumaat)

Misi? Heheh.. Offday sebab tengok Mendadak Dangdut!

Photobucket - Video and Image Hosting

Judul::Mendadak Dangdut
Genre::Komedi Drama
Pelakon::Titi Kamal, Kinaryosih, Dwi Sasono
Pengarah::Rudy Soedjarwo (Ada Apa Dengan Cinta, 9 Naga, Mengejar Matahari)

Sinopsis
Petris (Titi Kamal) seorang penyanyi alternatif rock. Seorang yang sangat kerek, mulut jahat, kasar dan kurang hajau. Kariernye diuruskan oleh akak nye sendiri, Yulia (Kinaryosih) yang 100% setentang dengan ciri-ciri Pet. Satu malam nak dijadikan cerita, balak si Yulia (Club Eightees punye member) tumpang kereta dorang berdua. Pastu ada road-block, tak semena-mena balak Yulia ni lari kuar dari kereta dan tinggalkan beg berisi 5kg heroin. So, nak dimudahkan sinopsis, mereka berdua ni tersangka bersalah dan waktu nak bawak gi mana entah naik keta polis, adik dan kakak ni dapat meloloskan diri lari. Lari sampai lam kampung yang tengah wat konsert dangdut (Senandung Citayam) hak milik Mas Rizal (Dwi Sasono). Sebab nak menyamar, Pet berlakon jadi penyanyi dangdut (sebuah muzik yang dibenci bangat oleh Pet) yang kebetulan penyanyi asalnya, Fetty Manis Madu lari. Lepas dari tu, demi menyelamatkan diri, mereka berdua terus menyamar dan Pet terus menjadi penyanyi dangdut tetap. Walaupun, benci dangdut, lama kelamaan, atas dasar kemanusiaan, Pet ngerti apa arti perjuangan penyanyi dangdut. Konflik juga timbul apabila sikap Pet yang agak menyebalkan dan sukar untuk ucap terima kasih terutama pada Yulia yang banyak berkorban (klise? hehe..). Endingnya? Hehe.. Of course aa happy ending. Korang pun boleh agak apa endingnya..

Pandangan Kurt
Kawan agak overestimate, so kawan kecewa sket. Titi Kamal tak cukup Inul untuk dangdut. Nak sampai tahap Ani Mayuni pun belum lepas. Bila Titi nyanyi, lagu tu rase kurang dangdut walaupun sedap. Kawan harapkan ada cameo lagi gempak, tapi sekadar tu saje. Tapi korang still boleh enjoy sebab walaupun enteng untuk dimengerti (a.k.a storyline biase sajerk..), korang akan enjoy dengan bual/dialog (skrip) dalam Mendadak Dangdut. Komedi dan bersahaja. Mungkin pelakonnya bagus. Kelebihan movie ni bergantung pada setting nye yang bukan seperti Eiffel.. I'm In Love, Ku Tlah Jatun Cinta, Heart yang sangat seperti Mari Melawat Indonesia, tetapi lebih macam setinggan. Kire jujur aa.. Cara amik gambar pun cun. Kawan tak ade ilmu nak detailkan tentang pembikinan filem, tapi cukup lah sekadar syok nonton sinematografi Mendadak Dangdut. Babak berkesan dalam cite ni masa dorang lari kali terakhir dari polis, walaupun cam tipikal, klise wutever, kawan rase cam terkesan lah jugak.

Kawan tak de masalah dengan pelakon Mendadak Dangdut, sebab semua boleh berlakon. Pendek kata tak fake. Cuma kawan rase kecewa dengan cite yang terlalu mudah, cuma dua konflik : Hubungan kakak adik dan masalah keluarga Maman yang miskin. Cuma satu setengah jam cite ni. Kawan jugak frust Mendadak Dangdut yang masih kurang dangdut. Penonton konsert dangdut dalam movie ni lagi dangdut dari Titi Kamal. Yang mungkin boleh dipuji tema cerita yang juga mengangkat dangdut bukan sebuah picisan. Penyanyi pop mungkin menyanyi untuk kepuasan diri, tapi penyanyi dangdut menyanyi untuk kepuasan pendengar sahaja. Lupekan tema porno dalam Mendadak Dangdut. Satu hal lagi, kawan tatau kalau cite ni masuk Malaysia ape reaksi orang dengan isitilah-istilah panas..
"Goyang pantattt!!" Sambil tepuk-tepuk bontot, Jablai yang berarti Jarang Dibelai dan segala macam isi kandungan dangdut yang agak horny. Heheh..

Rating::Jauh better dari Heart, Eiffel.. I'm In Love, Cinta Silver, Tentang Dia tapi masih jauh nak sampai tahap best macam Ada Apa Dengan Cinta. Hehehe..

Harus nonton?::Tak tengok pun takpe.. Kecuali nak tengok Titi Kamal. (Muahaha!)

notakaki::Kecantikan Titi Kamal diexplore semaksima mungkin. Harus nonton kalau nak tengok Titi Kamal. Tapi lame-lame kawan rase Titi Kamal macam Linda Onn, Kinaryosih macam Vanida Imran, Dwi Sasuno macam Farid Kamil. Hehe..

11 comments:

chii said...

cam menarik jer jln citer..
penyanyi alternatif rock bertukar ke penyanyi dagdut..menarik tu..
bayangkan kuden yg minat nirvana...tetiba bertukar arah.dgr lagu2 dangdut..ahahah

tOTiN said...

hidup dangdutttttttttttttttttttttttt!!!!

chii said...

jom layan amelina...
ah ah ah

NaSh said...

jangan marah kalau nashriq sudah goyang.. aaaaaahhh...

ser.. ser.... aaauuwh!~

AKU NAK TGK CITER NI! pulstop!!

kuden said...

chii, kuden minat semua tau.. john legend, michael buble, norah jones, sheil on 7, hoobastank, guns n roses sume layan.. kecuali nasyid

totin, nanti buat aa sukan gelek dangdut mase ospek..

nash, her her... ko jgn nyesal nash.. nanti tak pasal2 nyesal.. hehe

tOTiN said...

ko tak minat nasyid kuden? cam aneh je..
heheee...

ko mesti minat lagu
waatimangg landokkkkkk <--tatawu lirik nye pekebende..

NaSh said...

aku rasa. aku layan smua lagu, dr rentak blues zaman dulu2, zaman p ramlee, zaman rock2 metallica smua tu, lagu2 opera, lagu indon, lagu ska, lagu2 ct nurhalija... nasyid tidak ketinggalan..

memang bercampur aduk! hahaa

KudeN said...

totin, hehe.. aku cube jadi peminat nasyid, tapi tak berjaye.. tak tau pesal.. tp aku ade feveret penyanyi nashid iaitu raihan, rabbani dan waheeda.. waheeda nashid kan?
watimang landok? Muahaha! Aku pun dok penoh dengo lagu tu..

nash, betul tu.. tak payah nak jadi follower music ape.. yg penting, music best kite dengarr..

chii said...

sejak bila waheeda nasyid nih..ishk..apo la..die penyanyi biasa cam ct gak..cuma die pakai tudung jerk..

try test dgr lagu2 mirwana..sure kuden ske nye..n lagu yg menjd fav skrg ni lagu permataku

NaSh said...

chii x abis2 suro dgr mirwana.. haha..
mana de nasyid pakai gitar? :p

KudeN said...

muahahha.. takpe.. nanti kuden cari mirwana.. ko pun denga aa nash..Muahaha