09 October 2006

Most Heart-Melting Moments Di Bulan Pose

Ramadhan kan Nikmat dan Rahmat Allah pada hamba-Nya. Kawan jenis nostalgik.. Tiap kali bulan pose, mesti flashback ingat jaman-jaman lampau yang sangat best yang sangat berkenangan katanye.. (parah ni bahasa Melayu aku)

The Most 4 Heart-Melting Moments di Bulan Pose

Jual Kueh
Ni benda yang sampai bila-bila kawan takkan lupa. Kawan rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangat time-time cuti skolah menengah dulu-dulu. Mok De kawan ade gerai jual kuih time bulan pose kat Pasar Binjai Rendah. Kawan suka sangat kalau ade orang offer kawan gi jual kuih. Kawan tak tau nak cakap camne, tapi kawan sangat enjoy. Kawan enjoy bungkus lompat tikam, kipas kuih dari lalat-lalat, tengok koleh kacang, kuih bakar, karipap, cara, cara berlauk, kuih takul, bronok, ketupat dan macam-macam lagikkk.. Waaa.. kawan sangat jiwang akan benda-benda tu semua. Time-time jual kuih la korang leh tengok macam-macam orang. Orang cun, orang ensem, orang cun tapi berlagak low profile tak nak nampak cun, orang tak cun tapi berlagak cun, balak ensem awek cun, awek cun tapi balak pecah rumah.. Oppss. Pokoknya, kawan suka! Kawan akan letak ni nombor satu lam carta sampai bebila.

SPM 2002
Perggghhh.. Jaman sekolah menengah juga sangat best. Mase SPM, first paper dah start pose. Wuiyhhhh.. bukak pose ramai-ramai lam dining hall sangat best. Malam terawih sesame. Lepas tu stay up nak blaja tuk esok-esoknye paper.. Pergh!! Jiwanggggggg

Ponteng Pose
AMARAN::Amalan ini jangan dijadikan contoh.
Dalam kebodohan kawan masa peringkat awal remaja, memang banyak sangat benda-benda yang tak patut dibuek. Kawan pun tak tau nape kitorang leh ponteng pose. Kitorang? Sape kitorang tu? Haha!! Syyyyyy.. Biar mereka aje tau sape.. Sangat tak relevan kitorang bukak pose, tengah-tengah hari buta pegi bazar ramadhan beli apam balik, ikan bakar, maggi etc.. kantoi gile tak pose. Tapi mase tu mane reti bahase. Otak semua separuh mumaiyyiz katenye. Lepas tu korang tau, kitorang ponteng kat mane? Nah kau, kat belakang bukit mane tah.. tempat jin-jin main tendang-tendang. Haha! Kadang-kadang, ponteng pose ngan gula-gula pun dah kira kejayaan besar. Lagi busuk, pegi mandi sungai tengah-tengah ari buta pastu pontingggggggggg.. Ecopp.. dah ganti abih kott semua yang terbengkalaiii tu kan.. MOnteng pose berdosa tapi kawan cuma tergelak ngan kebodohan lampau diri sendiri bukan berbangga(Orang tuaku di desa, ampun kan anakanda! :p)

Family
Well.. Sume orang pun stuju kan. Kurang nikmat puasa tanpa berbuka ngan family. Kawan sangat-sangat homesick kalau flashback mende ni. Masakan Ma yang sangat superman, memang takde restoran atas muka bumi ni leh lawan. Kawan cuma dua beradik, tapi kalau ada anak-anak buah kawan dan mak bapak dorang, dah jadi 10 kepala atas mejaa.. WAAAAAAAAAAAAA.. Best! Best! Kawan tak tau nak describe ape tuk family sebab memang tak leh nak decribe. Rindu (sigh) Kak Ti kawan yang sangat liat menolong memasak, anak buah yang super-duper hiperaktif, arwah Tok Wan yang sangat cumel dan radio buruk yang mesti mengumandangkan siaran Radio Terengganu sangat nostalgik.

HOoHo! Ni lah sebahagian nikmat dan rahmat Allah pada kawan, kecuali ponteng pose. Hak hak! Mungkin kita tengok dari sudut yang lain dan kita amik pengajaran iaitu Memonteng Puasa Adalah Berdosa. Sesuai? Hehe..

Kawan teringat banyak perkara untuk Ramadhan dan ini cume sebahagian. Mungkin 6 tahun ke depan, kawan akan mula merindui Ramadhan di Jogja.. Insya-Allahh..

notakaki::Bayangkan kalau kita bukan dilahirkan sebagai Muslim (Nauzubillah..), tentu kita tak rasa non-stop nikmat dan rahmat selama SEBULAN ni... ;-)

2 comments:

chii said...

ponteng pose last skali pun darjah 3 kot..pastu pose dah ok.
skrg ni standard ar kan..ehehe..krg kalo pose penuh..leh plak org pk

KudeN said...

ngeee.. ade ape pompuan skang pose penuh.. hahaha.. Kire 'timing' die betul aa..hehe