15 March 2009

Hilang

Hiahhhhhh!! Rasa nak karate diri sendiri sahaja. Dalam dua tiga hari lagi nak balik Jogja ni lah kad pengenalan kawan boleh hilang. Aiyyyooo... Dah puas cari dah, tak juga jumpa-jumpa. Nak fikir tempat-tempat yang mempunyai nilai kemungkinan yang tinggi pun buat sakit hati sendiri saja, apatah lagi nak pergi cari lagi kan. Di mana dia ni? Tubek lah. Kawan banyak kerja ni. Kalau kawan buat laporan polis masa kawan balik Malaysia sekali lagi, boleh??

Baba: Doh letok ngate-rawe sangat dekpung paspot, dok ilang bakpe?

Kawan: Eh, paspot dok ilang. Hok ilang kad nallang. Ade ning..*sambil tunjuk pasport*

Baba: Tu paspot antarabangsa... *sambil tunjuk ke arah pasport di tangan kawan dengan muka slumber*

Gigihnya Baba, dua-dua pun sebut pasport. Dok keliru ke Ba?

11 comments:

zie_kura2sakura said...

kat kg zie org tua panggil kad nallang paspuk, yg pasport tu mmg pasport la,tp sebut pon paspuk..die ade beza dr segi mksud..hoho...ye ke dok?

jojo said...

ish ish ish.... rasanya i ada lagi nombor talipon los and faun..

nak kah???

Kurt Kuden said...

Zie, haah la zie, spatutnye aku eja paspuk.. isk.. tu la.. kene ade kamus base tranung ni, standardize sket ejaan ni.. hahaha n pasal hok zie tu, aku dok sure aa zie.. biase aa. lain orang, lain persekitaran, lain la care die dok.. ke gane.. ayat aku tu bukan mewakili org tranung, tu cuma cite situasi lm rumoh saje ;)

jojo, haha ni kes los sahaja ni.. mcm kaunter faun pon takleh tolong ni.. aku ade strong feeling yg IC tu ada dlm umoh ni ahha

jojo said...

:-) usaha jejak kasih masih tak berjaya.....

ada plan nak jadi surgeon????? minta ampun den

Kurt Kuden said...

hahaha.. takpe2 dun wori, surgeon tak penah masuk dlm list ok.. haha!

mrblind said...

pasport laka tu org tranung panggil..

Kurt Kuden said...

canggih kan.. sme pn nk panggil paspot.. mane main KP KP ni.. haha

zie_kura2sakura said...

tp kat umoh zie pon awok2 tua siket mmg gune paspuk..dak hu la bakpe..ni name die overgeneralization..haha..tranung mmg byk bahase pelik2..org teranung je yg paham..

Kurt Kuden said...

tu la.. bangga kan dtg dr negeri yg bahase nye unik ni.. leh bkongsi ngan orang luar ;)

zie_kura2sakura said...

a'ah..mmg pon..hehehe..suke dengo lagu nanana tranung kite sbb die mmg gune bahase tranung hok kite ckp ari2..hoho..kuden,ape lg,nyanyi la lagu tu kat jogja...promote tranung..hoho..tp mcm xbest la,org luo panggil tranung "ganu"..mcm something x cukup je c2...hmmm...

freNNy said...

nice bahasa terengganu..

hye kuden!!

saje bg comment..congratz dh naek koas