12 March 2009

Mogok

Printer rumah kawan dah sebulan lebih habis dakwat hitam. Kebetulan kawan semalam ada di kedai komputer, kawan beli sekali dakwat hitam yang refill untuk printer Lexmark. O.K-lah, sebenarnya, itu bukan dakwat khusus untuk printer Lexmark, tetapi makcik kat kedai itu cakap boleh dipakai untuk macam-macam jenis printer lagi tetapi yang penting Lexmark ada dalam senarai. Beza dia cuma cara nak suntik sahaja. Lain catridge, lainlah lubang dia. Harga sekotak RM10.

Sampai sahaja rumah, kawan terus tertonggeng-tonggeng bagi I.V suntik dakwat sampai habis hitam tapak tangan, tung tang tung tang.. akhirnya, TADAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! Dah siap! Masa untuk mencetak.

Tiba-tiba...

....................

...... ada scrolling text gedik-gedik muncul atas skrin printer....

Out of Original Lexmark Ink
THE WARRANTY DOES NOT COVER REPAIR OF DAMAGE CAUSED BY A REFILLED CATRIDGE

Apakah??

Kawan tak kira, kawan nak print jugak. Kawan cuba print sehelai. Tetapi yang keluar garis-garis dot dot hitam. Kawan cuba lagi, dan hasilnya sama. Sampai sepuluh kertas kawan print, tapi satu helai pun tak nak keluar tulisan. Semua pun nak keluar garis-garis dot dot hitam mengarut tu. Gila berlagak printer kawan kan! Itu pun nak mogok ke?

Petang itu, entah macamana, dapat berbual dengan seorang lagi pengguna Lexmark.

Dia: Oooo.. Printer itu memang tak boleh pakai dakwat refill-refill. Dia nak dakwat Lexmark jugak. RM100 sekotak.

RM100???? RM100????? Seratus henggettt???

Dasar printer berlagak.

7 comments:

sciatic blurr said...

hakhakhak..
printer pon pndai mogok gak ke??
hm sm la ngn hp..de pon nk ink de je..

Kurt Kuden said...

betul2.. nasib la hp saya hp cokia.. die sedar diri.. tak reti nak merajuk2 ni haha

jojo said...

errrrrr.. i think she meant hp printer ler... bukan cellphone...

anyway..jangan puji awal2.. kang cokia tue tunjuk taring.. nangis tak berlagu..

Kurt Kuden said...

hahah jojo.. aduihh lampinye akuuu.. hahaha malu wehh!! sorry sciatic blurr.. haha n wahai tepon cokia ku, jgn la tunjuk taringg.. saya takut..

tenkiu jojo.. haha u made my dayy.. eh nighttt

jojo said...

my dear.. its morning... aiyoooo... risau ler.. will make sure i am not ur patient la....

g3rm said...

beb. ade medical checkup from 17th to 19th nih. kene dtg untuk ketiga2 hari. ko balik 18th mcm aku kan? amacam? nak tuko ticket ke weh? kontek aku A.S.A.P 0133923789

Kurt Kuden said...

jojo, hahaha. skali jadi patient aku haha

g3rm, mm kerp.. aku ngan ida mcm da berserah kot.. da tak tukar tiket da.. sbb mahal sgt2 la.. n tak sampai ati gak tggl ida sorang2 kan..