24 February 2006

Siapa Lagi Bijak? Cowok Or Cewek?


Siapa yang paling bijak? Laki-laki ke perempuan? Kalau aku tanye lelaki, mesti lelaki jawab lelaki la.. Kalau aku tanye perempuan, mesti perempuan jawab perempuan yang bijak. Isk.. Isk.. Bias.. bias... Okey.. okey.. Sebelum keadaan jadi lebih tegang, mari aku cakap ape yang Dr. Dikky (tutor aku..) cakap masa tutorial tadi. Dia cakap, most of mental retardation cases in children is due to defect in x-chromosome. Kalau orang tu memang sure lelaki normal, chromosome-23 dia XY, dan X-chromosome tu di beri oleh maknye. Kalau Y-chromosome tu normal dan sihat walafiat, tapi X-chromosome die sakit, rosak dan tak betul, maka jadilah budak tu tak bijak.. Dan, cakap Dr. Dikky lagi, gen kepintaran ni mostly (or is believed.. aku pun tak sure tadi..) di bawa oleh mak. Hehehe... mesti perempuan-perempuan sekarang dah kembang idung bangga kan. Tapi, Dicky (mamat satu tutorial dengan aku.. bukan doktor) cakap lagi dia pernah terbaca bahawa perempuan ni daya konsentrasinya lagi tinggi berbanding lelaki. So, kalau dalam exam yang ada multiple choice questions, results dorang lagi gempak dari lelaki. Tetapi.. kalau exam tu soalan essay, results orang lelaki lagi power dari perempuan. Tu kajian lah, dan lantak korang lah nak percaya ke tidak (aku pun tak rase semua tu betul..) tapi berdasarkan pengalaman aku, cowok is smarter than cewek, but cewek is more dilligent than cowok. Benar, kan? Itu kajian orang saintifik.. Tapi, mase aku kecik-kecik dulu, aku pernah dengar yang lelaki ni ade 9 akal dan 1 nafsu. Tapi perempuan ade 9 nafsu tetapi 1 akal.. Tak sure sumber dari mane... (tolong info aku pasal ni!!?) Kalau lelaki tak bijak, takkan dalam Islam suruh lelaki jadi ketua kan? At least.. ketua keluarga. Ape cerita? Hehehe..Aku malas nak bangkit isu battle of the gender, cuma nak share je apa yang Dr. Dikky provoke kitorang tadi mase tutorial. Hehehe.. tapi Dr. Dikky sempat pesan untuk cowok-cowk group aku, if u want to have a smart child, it is better for u to find a girl with a big brain but not with big breast. Isk.. isk.. isk.. So, sape yang bijak? Cewek or cowok? Pokoknye, ia tergantung pada orang tu. Kalau ko rajin usaha, ko dapat. Tapi kalau ko malas usaha, ko tak dapat. Isk.. nanti ade lak orang tanye yang member dia punye lah malas belajar tapi bijak gile. Heheh.. Aku pun dah bengong nak jawab ape. Tanak panjangkan persoalan ni.. Okey.. kalau nak cari jawapan tak berat sebelah, jom tanye Banci!! Har! Har! Har!

12 comments:

tOTiN said...

Orang tutorial pasal menstruation, ko buat tutorial pasal genetic la plak.. kembali kepada block2 kerk??

Nway, cowok lebey bijak deyh.. cewek itu rajin tapi ga sepande cowok.. kannn??

Pandai ke.. tak pandai ke.. semua itu datang dariNYA.. chewah!

kuden said...

Caye aa aku Totin!! Spoting gile ko.. ni ramai org laki kena blanje jus sirsat ni.. Ecehhh..

p/s--> aku tgh pusing lagi nk adjust tempat komen ni biar tak yah tunggu approval aku..

KudeN said...

testing.. testing..

tOTiN said...

Akakaa.. kuden berjaya adjust...
Jaga la blog ko..
abis aku huru harakan komen mu lepas ni!!

Tapikan kuden.. tang 9 akal 1 nafsu tu..
aku rasa cam laki je yg ade 9 nafsu skrg ni? haaa.. jawap tu!
ekeke

kuden said...

jgn kerana kesilapan sebilangan kecil lelaki, semua lelaki dilabel macam tu.. *membela ni...* hehehe..
tapi kn, perempuan pn nafsu besar gak.. bukan pasal libido aje.. nafsu boros shopping, emosional etc etc.. pun ade gak kn.. her her her..

tOTiN said...

hehehekekee
nafsu boros tuh
bukan salah kami
itu salah sesapa yg suke boros
akakka..

haa.. dengar lecture tadi!!
dr dikky said:
laki 5%nafsu, 95%cinta
perempuan 95%cinta, 5%nafsu
Ngeh ngeh!! aku menanggggggggg!!!

kuden said...

Cinta?? Euwwwwwwwww!!
Ye la.. ye la.. hang menang... Isk.. Dr. Dikky ckp tadi, ade sesetengah perempuan hesutism *hehehe.. main belasah je aku eja* lagi kuat nafsu. Bak kata Dr. Dikky, dorang *yg hesutism tu..* GANASSSSSSSSSS di ranjang... Itu nafsu gak tu.. huhu!

tOTiN said...

Akaka... itu abnormal lah..
die berpenyakit..
ekkee..
selagi kami takde misai,
jangan kata kami hesutism (camni ke ejenye, tadi aku eje ethutism.. kakaka)
bukan perempuan saje
kaum-kaum kamu pon boleh kelebih androgen
*pk sejenak* GANAS di ranjang?? errrr...

kuden said...

arghh!! Mane adam2 lain!!! Totin ni saje je perangkap aku.. Isk Isk.. tulong wehhh!!

tOTiN said...

*gelak gulik-gulik*
YEHA..
kuden tertewas...
sudah terang dan nyawa
Kamu yang kekurangan hormon estrogen
memang tak bole beat kami
nguaahahaahaa

kuden said...

huh! ada apa dengan estrogen?

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read » »